Lär dig använda hästens växellåda
2. Grunderna måste fungera i ridningen.
- Allt är förberedande. Svängar, tempo, gas och broms. Därför kan alla säga att de tränar på Grand Prix. För de grundläggande sakerna är lika viktiga oavsett vilken nivå du är på, säger Kristian von Krusenstierna.
3. Rid inte med samma växel i hela tiden, utan variera tempot.
4. Ryttaren ska påverka hästen i ridningen, det är inte hästen som ska påverka ryttaren.
5. Fokusera på att hästen går avslappnat innan du koncentrerar dig på formen.

Ridsport tidningen kom!

Hemma från en underbar skiddag :)


Bilder från resan hit





Kanada :)
"Idag" flög jag tidigt imorse från Arlanda till Vancouver (Kanada) :P Tog 14 timmar!! Men det va jätte många filmer o serier man kunde se så det gick ganska fort. Jag är alltså på lov! Inga hästar :( Bara jag, pappa, mamma o Karl <3 Är I Whistler. Berättar mer imorn jag har ju varit vaken mer än 24timmar så e döds trött :P Det är 22.00 fredag här men I sverige är det lördag morgon! Så att inläggen kommer komma ut på lite konstiga tider :P Men hörs "imorn"
Puss<3
Nu kommer filmen på MSVAn :)
Lexus är bara fööör underbar <333
Yes vi lyckades vinna ännu en MSVA i Vetlanda :) Gjorde en underbar nolla med 15,5sek snabbare än 2an. Han hoppade så otroligt fint <333 Åker hem med en glad mamma o en ännu gladare Lexus :D Det första han kommer göra är att kaxa mot Istoriah haha :D
Filmen från LA o MSVB
Vad tycks om designen?
VÄRLDENS FINASTE LEXUS <3333
Han var riktigt på hugget idag. Flög över alla hinder i MSVB o vinner med 3sekunder före tvåan. Duktig han e <333 Han var så himla glad efter, det syndes från långt håll. Älskar dig Lexus <3333
Första klass
Första klassen gick super :) Eftersom de var första tävlingen iår hoppade jag LA :) Gick dubbelnolla o kom 3a även fast jag red långa vägar :D Nu ska jag ta ut honom till MSVB.
Min egen lathund för svenskan :)När ni sk skriva nån berättelse/uppsatts...mm
Citat. För citat som är längre än tre–fyra rader, skriv citatet med en mindre grad, utan indrag och med en blankrad över och under.
Språket i en rapport måste vara genomarbetat och anpassat till ämnet och de tänkta läsarna. De övergripande stilistiska råden kan sammanfattas i fem punkter:
· Använd ett så enkelt och entydigt språk som möjligt med hänsyn till syftet och målgruppen. Variera meningslängden. Om du upptäcker att vissa meningar blir väl långa kan du försöka att bryta upp dem i mindre delar så att bara en huvudtanke uttrycks i varje mening. Skriv hellre i aktiv än i passiv form.
· Undvik vaga, flertydiga, oprecisa och betydelsetomma ord och uttryck.
· Skriv fullständigt. Om du argumenterar för en viss sak måste argumentationen vara fullständig, logisk och sam- manhängande. Undvik att bli alltför detaljerad om det inte behövs. Oväsentlig information leder lätt läsaren på fel spår.
· Använd samma tempus, gärna preteritum, förutom när det gäller kunskap som inte är tidsbunden och handlingar som inte är avslutade (till exempel: processen pågår) då du bör använda presens.
Förstadiet |
analysera
|
Skrivstadiet |
formulera
|
Efterstadiet |
bearbeta språkgranska korrekturläsa trycka |
|
|
Skriv i stället
Sedan sen
de och dem dom
Dig dej
sig sej
någon nån
något nåt
någonting nånting
vår våran
vårt vårat
flyt i texten
Du måste kanske stuva om ordningen mel- lan avsnitten eller mellan de olika styckena i ett avsnitt. En annan orsak kan vara att meningarna står som ”isolerade öar” utan kontakt med den övriga texten. Du har kanske en för repetitiv framställning där alla meningar har samma struktur, eller kanske rent av ofta börjar med samma ord. Experi- mentera dig fram till ett bättre flyt genom att stuva om och skriva om. Ett sätt att binda samman texten är att foga in s.k. sambandssignaler i texten. Sambandssignaler är ord eller fraser som används för att signalera det logis- ka sambandet i texten. Ibland inleder de meningar eller stycken, men de kan också förekomma inuti meningar. Ord som för läsaren framåt i texten kan vara även, dessutom och sedan. Andra signalerar likheter eller motsättningar, t.ex. däremot, trots och men.
Indrag
Det här är första stycket. Det här är första stycket. Det här är första stycket. Det här är första stycket. Det här är första stycket. Det här är första stycket.
Det här är andra stycket. Det här är andra stycket. Det här är andra stycket.
Om du använder indrag ska du enligt gängse typografiska regler inte göra indrag direkt efter rubriker, punktlistor, bilder osv.
Samanfattning. Tänk på;
- Rödtråd (flyt)
- Rättstavad
- Korrekta ord tex Sedan, någonting, dem..
- andvända sambandsord
- Varierat ordföråd
- Varierad meningslängd
- Inte byta tempus
- Anpassa texten utifrån läsaren (man skriver inte slang till tex skolministern)
Underbara minnen från EM <3 <3 <3

Hur det fungerar på ett tävlingstall
- På morgonen får de mat och sen går de direkt in i skrittmaskinen.
- Efter de har gått i skrittmaskinen rids de eller longeras
- Om de har ridits så går de tillbaka in i skrittmaskinen annars in i boxen
- När det blir varmare och bättre väder går de ut i hagen
- På eftermiddagen går de i skrittmaskinen eller rids och går i skrittmaskinen.






men ush!!
Landslagsträning :)


svar på fråga :)
jag har en fråga till dej.
Jag har en fyraåring som är lite jobbig att hoppa, innan hindrena så blir hon opåverkbar och det går inte å göra förhållningar typ, hon kommer gärna väldigt intill hindret så hoppet blir väldigt upp & ner "stillastående" eller vad man ska säga. jag skulle vilja ha en sån galopp som du har på isodora (har kollat på filmen fråN EM och hon har sån himla stor och aktiv galopp, det ser ut som om hon bara flyger över allt utan att komma fel någongång) hur gör jag för att få henne att lyssna innan hinder och hur bygger jag upp en sån stor galopp utan att hon bara ska bli lång och flack? vill ju ha ens stark och stor galopp utan att tappa bakbenen.. kram <33
Pappa e hemma <3333

Svar på ännu två fråga :)
Glad för svar! <3
- Man vill att hästen ska tycka det är skönt och vilja gå i form. Så när din häst väll går ner så kan du mjukna och kramande händer.
- Om din häst går upp hela tiden för att den är stel så kan du flytta din häst och drar halsen och huvudet andra hålet. Alltså som en banan. Du rider lite överallt och flyytar höger, vänster, höger vänster, hö... På så sätt blir hästen mjuk :)
- Om inget av det hjälper kan du gå på lite mindre volt och sitt ner medans du lägger på mer ben.
- Det är viktigt att man inte tar och släpper tyglarna hela tiden. Så fort du släpper för att få ett nytt tag uppfattar hästen som den har vunnit. Släpp altså aldrig kontakten med munnen, utan att bli stark i händerna :)

Vinnaren blir Evelina Alexandersson :)

svar på fråga :)




Är det skillnad på dressyrhästar och hopphästar?

I en studie där man testade 32 varmblodiga ridhästar mellan 1 och 9 år undersökte man den vanliga uppfattningen att dressyrhästar är mer lättskrämda än hopphästar. Man delade upp hästarna som hopphästar och dressyrhästar baserat på två faktorer.
Hästarna testades i sitt hemma ridhus. Man mätte hästens reaktion på en svart sopsäck som flyttades under tiden hästen åt havre. Man såg en skillnad på reaktionerna mellan hopphästar och dressyrhästar. Denna skillnad fanns även hos hästar mellan ett och tre år vilket indikerar att detta inte beror på olika typer av träning.
Det finns en studie som visat att onormala beteenden är vanligare på dressyrhästar än hopphästar. Problemet med den studien är att man tittade på ett relativt litet antal hästar vilket kan göra det vanskligt att dra några slutsatser. Om man ändå antar att resultatet från denna studie någorlunda speglar verkligheten skulle resultaten kunna ha ett samband med studien av hästarnas reaktioner på sopsäcken eftersom det i tidigare studier har visats att hästar som har en högre nivå av vakenhet, är mer ”på tårna”, lättare utvecklar olika former av onormala beteenden.
Gjort en sammanfattning på en text ifrån http://forskning.equinfo.se/
Magi hände 1996 november

Super bra tips!!

Mer Bilder från modevisningen




Köpt nytt täcke <3
Vi longerar Lexus varje dag. Då brukar vi ha täcke på hnm i början eftersom det är så kalt, men det tar ju alltid emot o ger skavsår. Därför beställde vi tre såna här täcken till alla hästarna :) de är jätte bra för skrittmaskin också.
Tips om klippning, ridning och duschning nu när det är så kallt;
- Ducsha din häst så lite som möjligt. Om hästen är svättig är det bra att ta en svamp med vatten. Men ta inte stark shampoo.
- Klipp era hästar inte för tidigt. Om ni klipper nu tycker jag man ska lämna en "fyrkant" vid rygen. Ryggen är så viktigt och får inte bli kall. Om ni inte ska tävla föreslår jag att klippa halvkipp, altså att man klipper till manken och en snett linje till bakbenen där magen slutar. bild nedan. Jag har inte klippt mina hästar alls än.
- Var extremt försiktig med benen! Dusha benen försiktigd och inte ofta. Använd inte stark shampoo. Man ska vara väldigt försiktig när man klipper benen också så att håret inte blir för kort. Hästen kan få svamp och liknande. BackonTrack på benen är bra.
- Ni kanske har märkt att pälsen inte är så fin och len nu som den va i sommarn. Det beror på många grejer som att hästen har alltid har täcken på som drar. Det är bra att byta täcken då och då. Det beror också på att pälsen andas för lite eftersom den har tcken hela tiden. Våra hästar får alltid stå typ 10min på morgonen och kvällen varje dag. Det är jätte bra att göra. Så ta av täcket ock sen gör allt jobb i stallet ock när du tycker det är lagom sätt på täcket igen. Det kan också bero på för lite vitaminer.
- Skritta mer än vanligt innan du börjar trava eftersom det tar mycket lngre tid att få kroppen varm. Om man börjar för tidigt blir hästen väldigt stel och kan få ont nästa dag. Det är viktigt också att på tränningar att man inte står stilla med hästen. Den måste röra sig hela tiden för att inte bli kall. Innan man ska tex hoppa en bana på träningen ska man börja trava/galoppera lite innan.


Tävlingen är avklarad!!
Din lärare säger att du ska ta sex på ena sträckan och sju på andra. Vart tar du sex och vart tar du sju? Förklara varför...
Sedan rider jag bågen nogrant efter räcket på 7 gallopsprång, därför att hästen ska vara samlad in i kombenationen och inte komma för långt in och nära räcket, därför dem gärna hoppar ut längre över oxern.
På den andra linjen skulle ja ta sju gallopsprång eftersom man kommer från ett räcke i inte har så mycket fart över det å sen att man kan hålla ut lite på bågen till kombinationen :)