Pappa rider Istoriah!

 

Hur ser hästen färger på bomarna?

hästen ser mycket bättre än ryttaren.
Hästen har ett stort synfält. Den kan nästan se "runt omkring" sig. Den kan se 340 av 360 grader. Hästens ögon är placerade på var sida av huvudet, vilket gör att den inte ser föremål tvådimensionellt. Det den ser blir platt, ungefär som när vi håller för ena ögat.
Hästar ser främst grönt och brunt, vilket kanske inte är så förvånande. Däremot har tester visat att hästar inte alls ser orange eller rött särskilt väl. Blått är inte heller en färg de uppfattar så bra.
Vit ser de bra när det är mörkt och gult ser de bäst när det är dag. Det måste ni tänka på när ni rider mot hindret.
Färger som guld som är ungifär samma färg som underlaget är svårt för hästar men även ryttare att se.
 

Ni stretchar väll era hästar varje dag?

 
 
 
Det bästa är om ni stretchar innan och efter ni ridit. Din häst kommer bli tio gånger enklare att rida och kommer bli mjuk och fin. Det blir mycket bättre i hoppningen också :D
 

SMÄRTA & DESS FÖLJDER!

  • Bedöm om hästen har väl utvecklade muskler och har typiskt utseende för sin ras. Jag träffade t.ex på en häst som var en irländskt halvblod (de är lite tyngre än engelska ”vanliga” halvblod) men som såg väldigt spinkig ut. De kom sedan fram att den hästen hade hals- och muskelsmärtor och kunde då inte röra sig ordentligt. Om hästen inte ser ut som man förväntar sig p.g.a rasen så ska man kolla upp det! Om du tävlar regelbundet kann du kontrollera din häst av en duktig och erfaren ryggspecialist med jämna mellanrum ( t.ex var andra månad) Hopphästar får ofta problem i frampartiet bl.a. för att de måste dra upp frambenen och runda ryggen så pass mycket!
  • Att hästen stegrar sig kan vara tecken på att problem framför sadeln
  • Att hästen bockar kan vara tecken på att problem bakom sadeln
  • Tänk noga igenom hästns kroppsbyggnad, vi säger ofta ”åh, så gör han alltid! Men de kan faktist vara så att hästen  inte kan röra på rätt sätt
 
Ta bra hand om din häst <3 <3
 

Shoppade med nelly 2timmar i IKEA :D

Nu är äntligen övervåningen klar och jag ska flytta upp :) Ska få en hel egen våning yaaay :D Dfr var jag och min kompis och köpt grejer på IKEA. Det var så himla kul! Jag tar bilder på övervåningen när den möblerat klart så får ni se :) <3

Litet tiiiips :)

Varje gång du tävlar gissar jag att du saktar av direkt efter hindret...? Gör inte det! Man ska altid galloppera på en volt i så avslappnad form du kan. De finns två anledningar vfr:
  1. Nästa gång din häst kommer in till tävlingsbanan kommer han/hon vara mycket lugnare
  2. Den stressiga, nervösa tävlingsbanan blir mer avslappnad och inte bra för att hoppa.
Dehär ska du även göra på träningar. Du ser inte stjärnorna på tv trava/skritta direkt efter mållinjen. :) 

Vad gör du efter hindret?

Har du nånsin tänkt vad du gör efter ett hinder? Det kanske bara kommer automatiskt som att gå. Såhär ska man göra efter hindret:
Först av allt ska man alltid landa i lettsits! Den här ordningen ska man komma i ballance och kontroll på.
 
1.lettsits
2. Skänkeln
3.Blicken
4. sitsen
5. tyglarna
 
Man ska altid låta hästen gallopera 1-2 steg efter hindret. Många sitter direkt i sadeln och drar tillbaka hästen. Hästen tappar ballancen då och det förstör flyttet. Sen behöver man inte låta hästen gallopera 1-2 steg efter en liten markarbetes hinder där man tränar tex lydighet. Det är mer viktigt för högre hinder. Efter man har tränat på det lite så kommer det tillslut automatiskt.
hoppas det går bra, PUUSS <3 <3

Mina SM rosetter!! :O :O

La ut bilden på Instagram för några veckor sen, tänkte visa er också :)
Så otroligt fina pollar jag haft <3 ush tänk att ponnytiden snart är över.. :/

Vi hörs nästa helg, kram till er mina underbara läsare


Hej Elsa :)

Hej, jag har en ungponny som är väldigt spänd av sig iridningen, han har väldigt svårt att slappna av och komma ner i djupare form. Därför har han lite dåliga ryggmuskler. Har du några tips att få honom avslappnad,övningar osv, samt muskelbyggnad osv? Ta gärna upp det i inlägg :)
 
Svar:
Lexus var ju också väldigt spänd i början. Tips är att sitta ner i sadeln och jobba på en liten volt. Ta lite överdrivet ut innertygeln och ha välgt stark yttertygel. Jag använder oftast en grimman som gör det 10gånger änklare! Din ponny accepterar nog inte grimmanen de första gångerna men så småningom lär han/hon sig. Gör även åttvolter med igen överdriven innertygel. Bromsa med ytter! För att få honom att slappna av så blir du mjukare i händerna, kramande händer och använd en lugn röst som säger tillexempel "braaaa" "duktig" "luuugn". En bra övning är om du rider serpentiner men du gör volt när du kommer till väggen istället för att bara vända. Svara gärna hur det funkar och om det inte funkar så kan jag försöka komma på något annat. Men det viktigaste är nog att du har tålamod :) Lycka till <3

Tips på änkla styrke träningar

  • Omvänt gallop : När man galloperar i fel gallop runt paddocken. Man måste ha mycket inner skänkel
  • Utåtstäld: När mangalloperar i volt ställer man utåt istället för inåt. Man behöver också mycket inner skänkel men även inner tygeln.
  • Man har lite kortare gallop medans man gör en liten volt. Istället för att böja hästen som en banan trycker man med ytter skänkeln och har rak hals.
Lycka till <3

RSS 2.0