Över grensen till Danmark

Nu har vi åkt över gränsen till Danmark. Klockan är ca 10 på onsdag. Såhär är schemat på NM
  • Ons : Veterinär besiktning
  • tor: 115cm
  • fre : ingen klass så ska bara rida
  • lör : 120
  • sön : 125 med 130 i omhoppningen
Det är 8 lag (länder) som tävlar i NM som ingår i Norden. Jag har faktiskt ingen aning vilka länder som är med NM :P För att jag tror inte tillexempel Estland, Litauen m.m har lag. Jag berättar sen när jag ser alla lag :) B-ponnyna tävlar även i NM i år. Det är stilbedömnings klasser tror jag. Ryttarna är otroligt duktiga för att vara så unga :O de är Tom Svitzer, Elenor Malmberg, Maja Feuk, Adam Carey, och en tjej jag inte kommer ihåg namnet på. C-ponny laget består av Kajsa Karlsson, Lizzie Kristiansson, Jackie Georgeson, Inez Örneborg och en till tjej som jag också glömt namnet på :P. Men ååå vad jag e dålig på namn, haha.

Hoppövning

hopptraning1

Tillhör du den stora skaran som tycker det är jobbigt att släpa fram och tillbaka med hinder – eller är ni flera som vill hoppa samtidigt men som rider på olika nivåer? Här kommer en övning ni kan variera i det oändliga.

Genom att ställa fyra rättuppståenden på mitten av banan kan du få hinder som du kan kombinera i det oändliga. Om du har plaststöd behöver du dessutom inte bära så mycket utan kan använda mitten­stödet till alla fyra hinder.

Du kan rida långa vägar eller kortare vägar – helt enkelt välja svårighetsgrad efter vart i utbildningen du och din häst befinner er. Ett annat plus med hindren på mitten är att dom inte står i vägen på spåret och det kanske finns möjlighet att lämna kvar dom på ridbanan i flera dagar. Vill du inte hoppa hinder går det såklart bra att lägga bommar på marken istället.

PS. Det här är bara två förslag på ridvägar. Du kan säkert komma på ännu fler.

 

hoppovningsept

www.equipag.se

 

 

 





Ny smart app

Nu lanseras den första svenska applikationen till mobilen med sjukvårdsråd till hund-, katt- och hästägare. Appen, som är gratis att ladda ner, finns för både iPhone och Android-telefoner. Med den får du snabbt råd och tips om olyckan skulle vara framme, till exempel spiktramp, kolik och foderstrups-förstoppning. Du får också hjälp att hitta närmsta veterinärklinik och kan läsa artiklar som roar och förebygger skador.
Hästen sjuk? Få råd i mobilen!

Nyligen artiklar om mig :)

http://www.tidningenridsport.se/Article.aspx?m=45207&a=689324
http://www.jumpclub.se/mot-falsterbo/
Foto: Mari Zetterqvist Blockhius




Foto: Yvonne Karlsson



Veckas planering till NM

På onsdag morgon åker jag och mamma till Danmark :) Istoriah har ju vilat från tävling i några veckor och när jag var i skolan då hon var här nere i Skåne reds hon bara ut i skogen. Så såhär gjorde jag för att få henne i topp form innan NM och Falsterbo;
  • Tisdag: Longerade - Markarbete, konsentrerade på att få en bra känsla med avslappnad form. 35 min och sen red jag ut.
  • Onsdag: Longerade - Markarbete, styrke träning. Hoppade även över stuttsar
  • Torsdag: Longering - Markarbete - Blandade övningar
  • Fredag: 30min promenad - Träning med lite lagom hinder höjd
  • Lördag: Red ut - Longering
  • Söndag: (Åkte till Vetlanda med Lexus väldigt tidig så ingen longering) - Markarbete
  • Måndag: Träning med högre hinder - Promenad

Landslagsträning

Alla vi som ska hoppa NM plus 3 till hade träning tillsammans idag för lagkapten Lotta Björe. Vi tränade på en stor fin gräs bana som Kicki Sander har. Det var jätte fina hinder och vattengravar vi fick hoppa. Lotta gjorde väldigt bra övningar :) Eftersom Lexus tävlade igår tog jag bara med mig Istoriah.



5 små tips

  • När du försöker få din häst i form och din häst inte vill böja ner huvudet ner har jag ett litet tips. Det är många som på innertygeln släpper, tar, tar nytt tag, länger, kortar för att försöka få ner hästen. Men det bara signalerar till hästen att ryttarn ger upp hela tiden. Man ska istället ha inner och yter på samma ställe och samma längd hela tiden med mjuka, kramande händer.
 
  • Det finns många lekfulla och busiga hästar som gillar att bita på grejer, som inte släpper.  Då är ett tips att öppna munnen som man gör när man tar in bettet.
 
  • Fortsätt inte med samma övning länge. Efter ett tag blir hästen uttråkad och gör sämre. Istället ska man sluta när man känner att hästen gör bra och fortsätter med övningen "varje" dag. Jag gör många övningar på ett pass lagom länge och gör samma varje dag. Då känner man också hur hästen blir bättre och bättre.
 
  • Ett väldigt smart tips när det gäller bett är att rida med snällare bett hemma och sen vanliga bettet när du tävlar. Då tränar man kontroll och lydighet med det mjukare bettet så när du ska på banan får du en chock av hur lydig din häst är. Den har ju varit så van med mjuk bett så när den kommer till ett starkare bett lyssnar hästen bättre.
 
  • När man är på en träning brukar det vara en eller två övningar som inte gick sådär bra eller att du inte kände dig nöjd. Då ska du alltid träna på den övningen 1-2 dagar efter.

Tävling i Vetlanda :)

Förra veckan i Halmstad regnade ju det så otroligt mycket så vi bestämde oss för att inte hoppa sista dagen och åka till Vetlanda istället. Jag hoppade en klass som var MSVA (130cm) där det var nästan 20 startande. Jag var efteranmäld så hoppade först. Det var en A1:A som betyder att det är 11 hinder i grunden och sen om man är nolla så hoppar man omhoppningen på ca 6-7 hinder efter alla startande. Lexus flög över alla hinder och gjorde en fin nolla. Det var nog en av mina bästa MSVA rundor :) Det var tre som gick nolla och var klara för omhoppning då jag var först. Jag gjorde en snabb noll runda och de andra ryttarna fick press. De fick båda två ett ner så jag vann :) Otroligt att vinna två MSVA på rad! :O Jag har hoppat 4:a MSVAn utomhus och så här har resultaten blivit.... 1:a, 2:a, 1:a, 1:a <3 <3 Kan inte ha gått bättre.

Vi kom hem sent men han rida Istoriah 45 min. :) Istoriah var väldigt sur på mig eftersom hon inte fick följa med. Här är filmen på idag;

Hur vet man om hästen är ”lagom” tjock eller tunn?

Det finns flera olika sätt för hästägare att uppskatta hästens vikt och hull, vi ska se på ett av dessa sätt, hullbedömning av häst genom ett system som Don Henneke arbetat fram och som presenterades 1983. När man använder sig av Henneke’s system så  tittar och känner man på 6 stycken olika punkter på hästen och sedan så har man en 9 gradig poäng skala som man bedömer efter, där 1 är ”undermålig” och 9 är extremt fet. Hästar som är överviktig löper större risk att drabbas av bland annat fång och de riskerar även att drabbas av ledproblem såsom spatt, när det gäller ston så har man sett att det kan vara svårare att få dem dräktiga om de är tunna och mycket magra.

Balansen mellan "kul" och "seriös"

Jag känner att många har problem att balansera "kul" och "seriös", bland annat jag! Jag är nog väldigt "seriös" och tänker det som en fulltids jobb då jag glömmer att det ska vara kul. Sen fins det många som tänker för mycket "kul" då de gör allt lite nonchalant och glömmer eller orkar inte göra mycket. Jag tror det är viktigt för hästen också att sin ägare/ryttare har den balansen. Om man är för "seriös" så kanske hästen får mycket onödiga grejer på sig, får mycket onödigt att äta, eller rids för mycket, eller inte har så kul. Om hästens ägare tänker mer "kul" så kanske hästen är för tjock, har inga muskler, har ont, har ingen kondition och då går det ingen bra på tävlingar. Jag tror också att hästar gör bättre på tävlingar om de känner sig proffsiga, det gör iaf mina hästar då de kommer till tävlingarna lite kaxiga.

Jag tror att det är bra för hästar att rida ut ibland. Mina hästar rids faktiskt ut ganska ofta, efter varje tävling. Jag brukar även rida hästarna ut innan/efter jag jobbat dem. Då brukar jag låta dem hoppa över små natur hinder och de har jätte kul. Mina tävlings hästar går även ut i hagen som jag vet många tävlings hästar inte gör alls. Så jag måste nog säga att jag har en bra balans nu när jag tänker efter. Fast jag kanske inte har fått den balansen mentalt, måste tänka mer varför jag gör det, det är ju inte ett jobb. Kanske är på grund av att man har press eftersom man har bra hästar och då måste man fortsätta göra dem bra. Nej jag vet inte riktigt.

Synpunkter?


Shopping från Equipe :)

till Topan :)
fast brunt ist för röd
Till Topan
Vad tycker ni om min nya hjälm?
Den är väll också till Topan :)
Till Topan

Edwina Alexander

Tycker hon är jätte duktig <3 Första gången jag såg henne var på Olympia 2008. Då slog hon John Whitikar!!! Tycker hennes häst är sååå söt, den ser ju ut som en ponny. Edwina är ifrån Australien.
Edwina Alexandra and Isovlas Itot Du Chateau competing the Beijing Olympics 2008
Edwina Alexandra with Itot


Kolla vad som kom på posten från Ridsportförbundet :O

Står även Sverige bak.
2st

LÄR DIG RADERA UT ETT MISSTAG OCH GÅ VIDARE

Ibland händer det dessvärre att man begår ett riktigt jobbigt misstag. Du kanske missade öppet mål när det gällde som mest eller bommade en "enkel" putt.

Händelsen varar oftast i några sekunder av en match eller tävling, men det är ändå allt du kan tänka på efteråt. Fiaskot spelas upp mentalt, om och om igen.

Samtidigt vet du nog innerst inne att om tio år kommer du att kunna skratta åt alltihop. Men varför vänta?

Gör så här:

1. Ta en händelse som irriterar dig eller något misstag som du har gått och ältat i huvudet. Ge händelsen ett nummer mellan 1-5 för att beskriva hur illa du tycker att det var.

2. Se nu allt ur dina egna ögon. Kliv ur dig själv och titta på händelsen som om du vore på bio. Fokusera på slutet, när allt precis är över.

3. Skapa en stillbild av dig själv där du står i slutet av händelsen, precis när den är över och du redan har gjort det du ångrar.

4. Kör nu filmen baklänges och se dig själv göra om allt, från slutet till början. Om du hör ljud kör du också dem baklänges. Allt och alla rör sig baklänges, precis som om du spolade bakåt på en video.

5. Bakåtspolningen ska gå riktigt snabbt. En händelse som varade i 5 minuter kan du klara att spola tillbaka så snabbt som på 2 sekunder.

6. Kör de snabba bakåtspolningarna 5 gånger och lägg till till lite cirkusmusik för att lätta upp stämningen. Det gör inget om du spolar snabbare och snabbare.

7. Tänk nu igen på händelsen som irriterade dig. Vad har hänt? Hur illa är det nu om du skulle sätta ett nummer mellan 1-5?

8. Finns det fortfarande något kvar att älta kör du fem snabba till, men med högre cirkusmusik.

9. Prova och sätt ett nummer igen mellan 1-5. Vad har hänt?
Källa:  http://www.stefanpettersson.se/misstag.shtml

Tips

Måste tipsa om en sak som hjälpte mycket bra på min häst! Nämligen en sadelgjordstunnel! Han har alltid surat lite när man spännt sadelgjorden, men så köpte jag en sadelgjordstunnel i teddy, man behöver alltså inte köpa en svindyr i fårskinn Han blev genast mer positivt lagd till att få sadelgjorden spänd! Att det kunde vara så enkelt!

SPANSK SKRITT

Kolla på skritten! Hästen bara; ööö okej.. Människor aploderar för att jag tar upp mina framben..

Fast jag tror ändå att han gillar att gå där med alla aplåder o känna sig fin o stark, eller? Istoriah skulle ÄLSKA det! Enligt Klaus Ferdinand Hempfling så är det super för hästens självförtroende. Det är en slags "macho" grej för hästar  (inte det ordet jag letade efter precis, men ni fattar nog). De slår ju och fäktas med frambenen för att visa sig tuffa och markerar.


Landning efter hindret

När en häst landar efter ett hinder sätter den alltid i ett framben först. Om den skulle landa på båda frambenen samtidigt skulle den inte kunna ta nästa språng och därför ramla. Vilket ben som sätts i först beror på om hästen landar i vänster eller höger gallop. Belastningen på landningsbenet och det följande benet är lite olika.

Det följande frambenets kot- och hovled har högre maximal sträckning vilket belastar böjsenorna mer. Det är viktigt att variera vilken galopp hästen landar i så att belastningen fördelas mellan frambenen.

Belastningen på ytliga böjsenan i landningen är mycket hög jämfört med till exempel djupa böjsenan vilket kan förklara skillnaden i skadefrekvens. Högre hinder ökar belastningen på ytliga böjsenan ytterligare men påverkar inte belastningen på gaffelband eller ligamenten kring djupa böjsenan nämnvärt. Detta har man sett i studier där hinderhöjden varierades mellan 80 cm, 100 cm och 120 cm.

Extra vikt, till exempel en tyngre ryttare, gör att hästen landar med det första frambenet närmare hindret och vinkeln i lederna blir ännu extremare.


Landning efter hindret

När en häst landar efter ett hinder sätter den alltid i ett framben först. Om den skulle landa på båda frambenen samtidigt skulle den inte kunna ta nästa språng och därför ramla. Vilket ben som sätts i först beror på om hästen landar i vänster eller höger gallop. Belastningen på landningsbenet och det följande benet är lite olika.

Det följande frambenets kot- och hovled har högre maximal sträckning vilket belastar böjsenorna mer. Det är viktigt att variera vilken galopp hästen landar i så att belastningen fördelas mellan frambenen.

Belastningen på ytliga böjsenan i landningen är mycket hög jämfört med till exempel djupa böjsenan vilket kan förklara skillnaden i skadefrekvens. Högre hinder ökar belastningen på ytliga böjsenan ytterligare men påverkar inte belastningen på gaffelband eller ligamenten kring djupa böjsenan nämnvärt. Detta har man sett i studier där hinderhöjden varierades mellan 80 cm, 100 cm och 120 cm.

Extra vikt, till exempel en tyngre ryttare, gör att hästen landar med det första frambenet närmare hindret och vinkeln i lederna blir ännu extremare.


Veckans Lexus dummheter..

  • Red dressyr på honom som han inte gillar. Han protesterar mycket o provade med ALLT! Tillslut provar han med att stå still och stå där. Jag fick inte fram honom!! Jag sparkade, slog honom på rumpan, tränaren putade honom på rumpan och drog honom fram. Men nej, det gick inte!! Till slut hämtade tränaren en piska, när Lexus såg den hopade han rakt upp i luften o galopperade.

  • Det var en liten bebis sval(fågel) som lyckades fasna mellan Lexus fönster och galler. Matgalen Lexus undrade om den smaka gott o puttade hans nos på svalen. Sen slickade han stackars svalen. Svalen var livrädd så jag var tvungen att rädda den från den vita brunprickiga monstret.

  • Skulle ut o rida på hmm men fick inte ut hmm ur stallet. Han bara stog där o titta på mig som om jag vore galen.

  • På framhoppningen skulle jag hoppa en oxer innan jag skulle in på banan. Istället för att hoppa normalt o fint som alla andra hästar hoppade han rakt upp i luften 1m över 130 oxern.

  • Jag skulle tävla igår på Halmstad också men tyckte det var onödigt så stanna hemma. Men det var Lexus väldigt sur över! När jag skulle upp på hmm stog lastbilen öppen bredvid. Precis när jag skulle ta foten i stigbygeln sprang han och hoppade upp i lastbilen.

Det är VÄLDIGT tur för hmm att han e otroligt söt <3 <3


SAMLING, LÄNGNING, VAD MENAS?

SAMLING
Med samling menas att hästen med bibehållen bjudning lägger mer tyngd på bakbenen, så att den trampar under sig bättre. Detta tränas till en början bara korta stunder bara några steg i taget, men allt eftersom hästen blir starkare och mer mottaglig ökas antalet steg.

Samlingsgraden ökar efterhand under utbildningen och i takt med tävlingsnivån. 


LÄNGNING
Med längning menas att hästen med bibehållen takt och bjudning tar ut ett längre steg utan att öka farten. Då ska man inte länga tyglarna så att tyglarna glappar som många tror utan att driva med skenkeln.

LITE BILDER FÖR KUNSKAPS-SKULL

Ibland kan det vara svårt att förstå varför det är så illa att rida hästen bakom lod...Hoppas dessa bilderna kan vara till nytta då och öka förståelsen. 

Bilderna visar fel och korrekt form och balans och drar paralleller till t.e.x. felaktiga lyft som kan i längden vara skadliga. Det är även skadligt på sikt att rida hästen i en felaktig form och balans.


HÄST SOM ARBETAR KORREKT MED GOD BALANS OCH HÅLLNING








HÄST SOM ARBETAR BAKOM LOD OCH INKORREKT






7e globen gehänget

Idag gick bra med båda fast det ös regnade :P. Hoppade Ville 120 då jag fick 5fel som jag blev väldigt nöjd över :) Sen hoppade jag underbara Lexus som flög över alla 130 hinder. JAG VANN!!!! Här är filmen på Lexus idag <3 <3 Min gulliga kompis Ida vann också klassen på sin B-ponny Dundee, GRATTIS ida <3



Min kavaj e till salu

Nån som är intresserad? Den är väldigt fin. Svart. Kavajen är storlek 165-170. Jag har bara använt den 2 gånger. Priset vet jag inte riktigt. Men jag köpte den för 4000kr så kanske säljer den för 2000kr.
Equiline

fort.. Stretchning efter ridning

Jag stretchar också efter jag ridit varje dag. När musklerna har tränat hårt drar de ihop sig och hästens rörelser blir påverkade. Om hästen stretchas efter arbetet blir kroppen mer smidig, flexibel och den får en ökad rörlighet. En muskel som är kort och stum drabbas lättare av svårläkta bristningar och andra skador. När man stretchar minskas träningsvärken och andra muskelsmärtor.
Viktigt att tänka på
  • Man ska stretcha så fort som möjligt efter man ridit eftersom om man stretchar när hästens muskler är kalla gör stretchningen det motsatta.
  • man drar tills man känner att muskeln är sträckt. Din häst kommer nog dra tillbaka så man för dra lite i taget. Sen efter ett tag kan man hålla där mycket längre.
  • Ena handen håller i "tån" och en hand på kotan.

Skåne :)

Är nere i skolan nu och det är sommarlov :D yaaay

Har tråkigt :P

Sitter i min zit zack o har tråkigt, klockan är 2.04 :P Jag orkar kostigt nog nte sova o facebook har blivit tråkigt så vad tror ni knasiga jag gör då... Jo söker på google "Online häst spel" och kolla vad jag hittade för roliga spel :D

http://sv.freeonlinegames.com/game/horsey-racing.html

och

Kanske inte är så kul men jag är övertrött och garvar. Första spelet fick jag inte äns hästen att galoppera, klickte på ALLA knappar förutom musen :P

Lyssnar även på en riktigt skön låt från typ 30-talet sm heter Gamle Svarten av Cack Israelsson. Somnar nog om jag lyssnar mer... Sjöng på den hela tiden jag red :D handlar om en häst <3 Blivit min nya favolåt ;) Nej inte min favo låt men jag gillar den. Vet inte varför men älskar melodin och texten. Ni tycker nog jag e knäpp när ni hör den :D haha. Finns på Spotify

Jaja, ska ligga i sängen och lyssna på den nu tills jag somnar :D godnatt <3

Enkelt och snabbt tips för att stretcha din häst.

Jag stretchar mina hästar varje dag före jag ska rida. Stretching innebär att man "drar ut", förlänger en muskel eller grupp muskler, men även mjukvävnader och leder. Allt man behöver är två sockerbitar/godis. Man böjer hästens hals mot hästens rumpa. När de har stretchat hästen så långt den kan, ger du hästen en sockerbit/godis. Sen gör man andra sidan. Man kan även stretcha hästen genom att få huvudet mellan frambenen o ge godiset där. De här stretchningar är väldigt bra att göra innan man rider speciellt med stela och spända hästar. Det tar väldigt kort tid så är en väldigt bra vana. Det är vanligt att hästen blir lite ovillig i början, men när den har fått in vanan brukar de tycka att det är väldigt skönt och de kommer längre och längre.

300 inlägg så för att fira, får mina underbara läsare mitt allra hemligaste tips :O

Min hemlighet använder jag mest med Lexus. Kanske inte borde berätta det men jag tror inte någon jag tävlar mot läser bloggen så berättar. Tipset är att göra nått så att din häst vet när det är en viktig klass så att hästen vet att han/hon ska hoppa så bra han/hon kan. Det kan till exempel vara att knoppa, ha på en luva....m.m Det funkar väldigt bra för mig.

Naaaw kolla vad jag hittade i en gammal tidning <3 <3

Söta Brimstone <3 <3
Sylve Söderstrand.

Mina bästa tips för en bra framridning

  • Ta god tid på dig så att inte hästen blir stressad
  • Håll uppvärmningen enkel - allt hårt arbete har ni gjort hemma
  • Börja uppvärmningen i skritt, så att hästen kan känna av atmosfären.
  • När ni har värmt upp i alla gångarter och är klara för att hoppa, håll er till max 6 till 8 språng. Det brukar räcka. Det är onödigt att hoppa slut på hästen.
  • Jag brukar avsluta uppvärmningen md ett mindre hinder för att stärka hästens självförtroende. Jag brukar också försöka se till att hindret liknar det första hindret på banan.
  • Direkt när man sitter upp på hästen ska man vara aktiv. Korta tyglarna och jobba din häst istället för att ha långa tyglar och bara stirra på annat. Oj oj säger hästen då.
  • Framhoppningen kan bli VÄLDIGT stressigt! Efter ett tag är det bra att bara stå vid ett hörn och andas.
  • Alla hästar är olika med framhoppningar så man får pröva sig fram.
  • Prata med din tränare/förälder om en framridnings plan så det inte blir skrikande och bråk på framhoppningen.

Checklista pår tävlingsdagen


Skolavslutning :)

Idag är det änklingen skolavslutning :) Det kommer vara sååå skönt att kunna hålla på med hästarna hur länge som helst eftersom man inte behöver tänka på läxor eller skola. Det är väldigt kul att att bo på en gård då man kan gå till hästarna när man vill <3 istället för att vänta på mamma att skjutsa mig. Flyger ner till Skåne imorn :) saknar hästarna sååå :(
SAKNAR sjukt mycket att tävla! :P det var bara en vecka sen men känns som mycket mer!

Öööö snyggt? ;)


Är sponsrad av Mountain Horse! :O

Allt de här får jag :) Det är riktigt kul att vara sponsrad så man får allt gratis. Men visst e det sjukt! Lilla jag är sponsrad :O
och mycket mer....

Förra året var jag och tävlade i England

Där gick det obegripligt bra och vann totalt 7000kr. Det här är en film på mig o Lexus i 125cm.
Gick inte att lägga upp, nått knasigt = http://www.youtube.com/watch?v=k_0_cta-C5s

Yaaaay mamma har C-körkort nu :)

Änkligen har mamma körkort <3 Så nu kan vi åka till tävlingar med Lastbilen. Kommer vara riktigt skönt speciellt när vi åker långt. Duktig mamma är som klara provet på första försöket :)

Helosan

Tänkte tipsa om Helsosan. Den är super bra mot sår och speciellt nu på mulen när solen är så stark. Helosan finns på ridsportaffärer, Ica, Willys m.m 
Priset varierar men brukar ligga på ca 139:- för 300gr.

Lillebror kom och tittade på mig :)

I Björbäck kom min lillebror som för första gången såg mig tävla :) Han hade med sig en kamera och tyckte det var kul att fota. Det var några bilder Karl var väldigt stolta över;
Karl kallar Istoriah åsna nu :(
tunga :P
Visst tar han fina bilder ;)

Skrapar din häst med hoven?

Istoriah har börjat med den där fula ovanan igen, skrapar med hoven hela tiden när han står i stallgången. 
Får säga till honom en gång i sekunden nästan, men har nu kommit på ett riktigt bra knep.

Därför kommer ett litet tips.
Det är så himla jobbigt när en häst står och skrapar med hoven i stallgången hela tiden. Istället för att gå fram till den och klappa lite eller slå till den, tycker faktiskt att båda sakerna är helt fel.
Klappar du hästen tror den ju att den för beröm för att den gör på det viset och då kommer den ju aldrig att sluta. Att slå den är heller inget bra, speciellt inte ston. Så går du istället fram till hästen som skrapar med hoven och backar tillbaka den två steg och sen tar fram den två steg och gör så några gånger. Då kommer den förhoppningsvis förstå att det är jobbigare skrapa med hoven än att stå stilla. Kanske funkar på eran också.

vilka är ni? :)

Det är väldigt kul att jag har så många läsare som läser varje dag :) Men vilka är ni? Är såå intresserad att höra vilka mina läsare är. Berätta om din häst/medryttarhäst/foderhäst eller om din favo ridskolehäst. SNÄLLA BERÄTTA! Behöver inte vara långt. Kanske får bättre uppfattning om vad jag ska skriva om då också :)

Istoriah la Bree

Istoriah är en blandras mellan Welsh cob och Fullblod. Men vilken ras liknar hon mest?

eller

Vilken ras ser hon mest ut som i huvudet?

eller

UTTAGEN TILL NM (Nordiska Mästerskapen)!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :O

Drömmer jag? Det är ju bara 5 som blir uttagna och jag är en av dem!! HELT sanslöst! Fick det här brevet;

Veckans fråga

Om ni har någon fråga som ni undrar över så kan ni kommentera under kategorin veckans fråga. Ni får fråga vad som helst. Fick en bra fråga idag som lydde;

Hur ofta vilar dina hästar? Hur ofta motionerar du dem?

Svar: Mina tävlings hästar vilar aldrig helt. Om de inte rider går de alltid en halv timme på morgonen och sen longeras på eftermiddagen. De brukar de göra en gång om veckan. Mina tävlings hästar får motion två gånger om dagen. De går eller longeras på morgonen och rids på eftermiddagen. Före eller efter jag rider ut brukar jag alltid rida på padocken och jobba dem, sen jobbar jag alltid dem när jag rider ut. Mina hästar har bra condition och har mycket muskler som de måste ha för att klara av banorna. Men ibland, oftast dagen efter en tävling brukar jag bara rida ut dem i skogen utan att jobba dem så de får ha kul och slappna av. Tycker jag e viktigt.

Frågor?


Ska byta ut staket i skåne

Hur tycker ni staketet ska se ut? färg? Jag tänkte på vitt, det känns väldigt lyxigt på nått vis :D I skåne är det gamla trasiga trä staket som e röda med vitt på toppen. Jag har kollat på Hippo safety fence som jag tycker verkar bra. Det är snyggt och samtidigt säker. Det håller mycket längre också :) Tycker det ser ut som trä. Vad tycker ni om staketet, ska vi köpa det?

Måndag

Igår sov jag till klockan 11 :D mamma var snäll o gjorde allt i stallet. När jag gick upp kom pappa o fråga om jag kunde ge honom en hopplektion. Så jag gick ner till volten och började bygga banan. Hittade på en väldigt bra bana tyckte jag. Man kan hitta på många banor. Pappa är väldigt duktig när han hoppar ett hinder, men när det blir fler än ett hinder så glömmer han allt. Så sa till honom att komma i väldigt kort gallopp (det var ändå bara kryss) så han hann tänka mer. Lärde honom också att komma rak på hinder. Det är snart ett år sedan han började att rida så tycker att det har gått fort bra. Han klarar ju att hoppa en bana på 50. :) Jag kan lägga upp några filmer på honom nån dag om ni vill :D Efter det tog pappa mig till flygplatsen o jag åkte hem till Stockholm. Men ush vad jag mådde dåligt :( första gången jag mått dåligt på flyg. Har faktiskt fortfarande ont i huvudet :P

Så jag är hästfri o läxfri en heeeel vecka!! vad ska jag hitta på, haha :D Kommer vara VÄLDIGT SKÖNT men kommer samtidigt sakna hästarna.

Här e en väldigt "bra" ritning på banan jag byggde. TIPS när man vill hoppa en bana men inte orkar ta upp så mycket.

I lördags vann Rolf-Göran Bengtsson Global Champions Tour i Hamburg med Casall La Silla.

Visst rider han bra! :O

Tävlingen är avklarad :)

Vi har en vinnare :) GRATTIS Helena E! Hon svarade rätt och ska få välja ett pris. Hon var den ända som svarade rätt. Jag tycker ni som gissade var väldigt duktiga som försökte<3
Frågan var: Det är en vattengrav med ett antal galloppsprång till ett enkel hinder. Hur blir distansen om distansen vanligtvist är tex 7? Kort, långt, normalt? Förklara varför :)

Svaret var: Distanden blir längre eftersom på ett vanligt hinder landar hästen en bit ifrån hindret medans en vattengrav landar man precise vid graven.



Söndag :)

Igår gick super :) Det var en väldigt svår och lång 130bana men gick bra ändå. Det var bara jag och Philip Carey som var nolla och gick till omhoppning. Först hoppade Philip som gjorde en snabb o bra nolla :P Sen var det ja.. Gjorde jätte fina snabba svängar o hade snabbaste tiden MEN rev sista hindret :P bläääää vad jobbigt. Kom iaf 2:a :) Istoriah hoppade såå fint. <3 <3 <3 <3

Smart

EasyMuck sparar tid, pengar och arbete !! Man kan köpa den på roberderover. Men är den verkligen nödvändig? Själv tycker jag att det är slöseri på pengar. Eller vad tycker ni?


Lördags MSVB

Idag gick super <3 Fast det blev inte som jag ville. Mitt mål var att bli placerad med Istoriah och bli nolla med Lexus fast inte placerad. Men så blev det inte, istället vann jag med Lexus och 3a med Istoriah. Jag blev väldigt nöjd med båda rundor. Eftersom det inte var en viktig klass provade jag att se hur Istoriah hoppar med fart på omhoppningen. Men som ni ser går det inte så bra, två ner :P Men nu vet jag det o gör inte om det:) Varför jag inte ville vinna med Lexus är för att han i sitt huvud alltid måste vinna en klass på ett meeting. Därför kommer han vilja vinna nu när det e MSVA och då går det bättre. Jag har aldrig vunnit både MSVB o MSVA på en tävling. Bara, bara MSVB eller bara MSVA. Så tänker jag, haha :D Därför tog jag Istoriah till prisutdelningen. Det var jätte varmt och skönt väder :) SOMMAR. Här e filmen. Tyvärr e det pappa som filmar och han är alltid väldigt nervös, så filmen blev sådär.

Hur man får en fin svans :)

1. Tvätta svansen
2. spreja på mycket svans glans
3.Fläta tre flätor
4. fläta även en liten fläta längst upp på svansen
5. Fläta en fläta av d tre flätorna
6. Ha kvar det över natten och sen kan du ta ut det när du kommit till tävlingen/träningen.

Fredags klass :)

Igår tävlade jag i Björbeck. Det e så himla häftigt och skönt att åka en halvtimme till en nationell tävling. Lämnade stallet klockan 2.00 och kom hem klockan 6.00! :O Det kändes jätte konstigt och jag fick panik på morgonen att vi skulle missa klassen.

Jag hoppade en LA eftersom det alltid är super bra att gå ner några klasser när man hoppat stora klasser länge. Både ryttaren och hästen får mycket självförtroende. Sen är det också bra att de får ha lite kul och skutta runt en liten enkel bana.

Mitt mål var att hoppa en fin nollrunda med båda. Som jag gjorde :D Blev även placerad med Lexus, blev 4:a. Men oj vilken svår gräsbana!! Om jag tyckte LA var svår hur kommer MSVA gå på sön:P Banan var extremt kuperad som gjorde det väldigt svårt. Vad glad jag e att jag hoppade LAn så jag fick känna lite på banan. Glömde kameran i Stockholm så att det blev ingen film :( men kanske köper en kamera idag.
Puss puss <3 <3

Ingen har svarat rätt på tävlingen än.

Besviken! Jag frågade om ni ville ha en tävling och ni sa att ni ville det. Men det är bara en som har varit med som fick tyvärr fel. Ska jag lägga ner tävlingen eller vill ni ha kvar tävlingen?

Mina tips för att minska nervositeten innan en viktig tävling:

1. Gå banan själv eller tillsammans med din tränare.
2. Använd tid för att visualisera hur du vill att din runda ska bli.
3. Fokusera på här och nu och stäng av alla andra tankar.
4. Börja alltid tidigare med allt innan klassen. Annars kan det bli stress och då blir det värre. Ta god tid på dig
5. Drick inte läsk. Om man är nervös och dricker läsk för man väldigt ont i magen.
6. Prata med din förälder/ar, tränare innan och säg hur du vill att de ska vara före. Du kan berätta vad du tycker är irriterande och vad du vill att de ska göra mer. Det värsta jag vet är när jag e jätte nervös o mamma e jobbig
7. Tänk possetivt och tänk lite kaxigt. Du är bäst!
8. Lura sig själv att det är väldigt lågt och okomplicerad bana
9. Se glad och självsäker ut. Då blir man det också.
10. Ha en rutin. Då vet man vad man ska göra, det blir ingen bråk med föräldrarna/tränare och det blir ingen stress
11. Titta på filmer på dig och hästen när ni vinner någon klass eller någon klass där det gick väldigt bra. Då får man glada och självsäkra tankar :)
12. ANDAS! Mitt svåraste problem :P
Lita på din häst <3 <3

Artikel om mig!!! :O på JumpClubs hemsida!

Mot Falsterbo!

Katarina åker till Rekasta för att träna för Lotta varannan tisdag. Näst sista helgen i maj kvalade hon till Tretorn Grand Prix som rids under Falsterboveckan med ponnyn Istoriah La Bree genom att vinna MsvA i Högbo. Det innebär att hon är en av sammanlagt 8 svenska ponnyryttare i Sverige som kvalat till tävlingen.

- Förra året var jag och tittade på tävlingarna i Fasterbo, berättar Katarina. Då bestämde jag mig för att försöka kvala i år. Och jag lyckades!

Katarina berättar att hon är lite förvånad att hon kvalat just med ponnyn Istoriah La Bree.
- Jag trodde mer på Lexus Justice, min andra ponny, säger Katarina.

Katarina vann Msv B klassen med Lexus Justice i Högbo och hon tror att hennes chanser i Falsterbo är stora.
- Jag satsar på att vinna. Lotta ska hjälpa mig med planeringen fram till tävlingarna.

Vi önskar Katarina lycka till. Vill du följa hennes framfart på tävlingsbanorna så kan du läsa hennes blogg på http://kattabork.blogg.se/


Mari Zetterqvist Blockhius


Visst e min lillebror duktig <3

Det första han gör när han kommer in till stallet är att han välter målafärgsburken :P Så det ser väldigt snyggt ut i stallet nu ;D

Skåne

Nu är jag våran fina gård nere i Skåne igen. Jag har en hel dag planerad nu när jag inte har läxor :)
  1. Upp ganska tidigt för att longera Istoriah och Lexus en halv timme innan vi släpper ut dem.
  2. Pynta och ta möbler till ett gulligt hus vi har hyrt hela sommarn. Den ligger bredvid vår gård så där ska Elina vår hästskötare bo.
  3. Städa och fixa lite med gården. Har inte varit här på länge så att det är mycket att göra. Pappa är ute nu och klipper gräset.
  4. Övertala pappa att harva ridhuset och ridbanan. Även klippa hela gräsbanan :D
  5. Ner till en restuarang och äta
  6. Göra iordning stallet; mocka, göra maten, borsta, hö....
  7. Packa upp allt från lastbilen till stallet
  8. Göra iordning allt till tävlingen imorn
  9. Ta in de chocka hästarna
  10. Rida Lexus, Istoriah och Ville (pappas häst)
  11. Klippa och göra fint Lexus och Istoriah
  12. Mata hästarna och sen sova :)
  13. Måste hinna göra nått med lille brorn också :P

Tävlingen är inte avklarad än! Tänk till o våga gissa om man inte kan:)


Tävling

Man får börja svara imorn (torsdag). Den som svarar rätt md bästa förklaringen och snabbast vinner :) Om det blir för svårt att välja ut blir det lottning. Ni måste skriva namn (första bokstv på efternamn) och email adress. Ni kan välja att vinna mellan kingsand ridstrumpor, guld glittrig spö eller ryckt väska. Här är frågan;

Det är en vattengrav med ett antal galloppsprång till ett enkel hinder. Hur blir distansen om distansen vanligtvist är tex 7? Kort, långt, normalt? Förklara varför :)

Lycka till <3 <3 berätta om tävlingen till alla! :)
ser inte riktigt ut så, men nästan :)

RSS 2.0