Lär dig använda hästens växellåda

1.Tänk på dig själv och hitta din inre balans. Jämför dig inte med andra; alla är olika individer med olika behov och förutsättningar.

2. Grunderna måste fungera i ridningen.
- Allt är förberedande. Svängar, tempo, gas och broms. Därför kan alla säga att de tränar på Grand Prix. För de grundläggande sakerna är lika viktiga oavsett vilken nivå du är på, säger Kristian von Krusenstierna.

3. Rid inte med samma växel i hela tiden, utan variera tempot.

4. Ryttaren ska påverka hästen i ridningen, det är inte hästen som ska påverka ryttaren.

5. Fokusera på att hästen går avslappnat innan du koncentrerar dig på formen.
mer på; http://www.hippson.se/artikelarkivet/lifestyle/lar-dig-anvanda-hastens-vaxellada.htm

Ridsport tidningen kom!

Nemen vem e de här?
En halv sida på mig o Lexus!!! :O

Hemma från en underbar skiddag :)

Det är extremt mycket snö här, mycket mer än i alperna! Man behövde åka helt annorlunda eftersom jag bara åkt i lite snö. Jag är en sån som bara kör o åker fort så jag ramlade några gånger hehe. Men det är så mycket snö så att man landade skönt <3 Det var lite målnigt idag men tar lite bilder på utsikten när solen kommer ut. När jag stod i kön första timmen tog några deras stavar upp så jag tyckte det var lite konstigt. Sen kom plötsligt fåglar och satte sig på staven :D

Bilder från resan hit

hyrbilen:)
Vancouver

Kanada :)

"Idag" flög jag tidigt imorse från Arlanda till Vancouver (Kanada) :P Tog 14 timmar!! Men det va jätte många filmer o serier man kunde se så det gick ganska fort. Jag är alltså på lov! Inga hästar :( Bara jag, pappa, mamma o Karl <3 Är I Whistler. Berättar mer imorn jag har ju varit vaken mer än 24timmar så e döds trött :P Det är 22.00 fredag här men I sverige är det lördag morgon! Så att inläggen kommer komma ut på lite konstiga tider :P Men hörs "imorn"
Puss<3


Nu kommer filmen på MSVAn :)

Ush vad jobbigt, har nationellt prov i Matte :P Juste vann 2000kr på meetingen. Inte dåligt :D Ska sova nu, god natt<333

Lexus är bara fööör underbar <333

Yes vi lyckades vinna ännu en MSVA i Vetlanda :) Gjorde en underbar nolla med 15,5sek snabbare än 2an. Han hoppade så otroligt fint <333 Åker hem med en glad mamma o en ännu gladare Lexus :D Det första han kommer göra är att kaxa mot Istoriah haha :D


Filmen från LA o MSVB


Vad tycks om designen?

Blev den bra nu elr måste jag hålla på mer? :)

VÄRLDENS FINASTE LEXUS <3333

Han var riktigt på hugget idag. Flög över alla hinder i MSVB o vinner med 3sekunder före tvåan. Duktig han e <333 Han var så himla glad efter, det syndes från långt håll. Älskar dig Lexus <3333


Första klass

Första klassen gick super :) Eftersom de var första tävlingen iår hoppade jag LA :) Gick dubbelnolla o kom 3a även fast jag red långa vägar :D Nu ska jag ta ut honom till MSVB.


Min egen lathund för svenskan :)När ni sk skriva nån berättelse/uppsatts...mm

Citat. För citat som är längre än tre–fyra rader, skriv citatet med en mindre grad, utan indrag och med en blankrad över och under.

Språket i en rapport måste vara genomarbetat och anpassat till ämnet och de tänkta läsarna. De övergripande stilistiska råden kan sammanfattas i fem punkter:

·       Använd ett så enkelt och entydigt språk som möjligt med hänsyn till syftet och målgruppen. Variera meningslängden. Om du upptäcker att vissa meningar blir väl långa kan du försöka att bryta upp dem i mindre delar så att bara en huvudtanke uttrycks i varje mening. Skriv hellre i aktiv än i passiv form.

·       Undvik vaga, flertydiga, oprecisa och betydelsetomma ord och uttryck.

·       Skriv fullständigt. Om du argumenterar för en viss sak måste argumentationen vara fullständig, logisk och sam- manhängande. Undvik att bli alltför detaljerad om det inte behövs. Oväsentlig information leder lätt läsaren på fel spår.

·       Använd samma tempus, gärna preteritum, förutom när det gäller kunskap som inte är tidsbunden och handlingar som inte är avslutade (till exempel: processen pågår) då du bör använda presens.

 

Förstadiet

analysera
samla stoff
sortera
strukturera och planera

 

Skrivstadiet

formulera

 

Efterstadiet

bearbeta språkgranska korrekturläsa trycka

 

 

 

Skriv i stället

Sedan                                    sen

de och dem                           dom

Dig                                 dej

sig                                    sej
någon                                     nån

något                                     nåt

någonting                               nånting

vår                                       våran
vårt                                     vårat

 

flyt i texten

Du måste kanske stuva om ordningen mel- lan avsnitten eller mellan de olika styckena i ett avsnitt. En annan orsak kan vara att meningarna står som ”isolerade öar” utan kontakt med den övriga texten. Du har kanske en för repetitiv framställning där alla meningar har samma struktur, eller kanske rent av ofta börjar med samma ord. Experi- mentera dig fram till ett bättre flyt genom att stuva om och skriva om. Ett sätt att binda samman texten är att foga in s.k. sambandssignaler i texten. Sambandssignaler är ord eller fraser som används för att signalera det logis- ka sambandet i texten. Ibland inleder de meningar eller stycken, men de kan också förekomma inuti meningar. Ord som för läsaren framåt i texten kan vara även, dessutom och sedan. Andra signalerar likheter eller motsättningar, t.ex. däremot, trots och men.

 

Indrag


Det här är första stycket. Det här är första stycket. Det här är första stycket. Det här är första stycket. Det här är första stycket. Det här är första stycket.

Det här är andra stycket. Det här är andra stycket. Det här är andra stycket.

 

Om du använder indrag ska du enligt gängse typografiska regler inte göra indrag direkt efter rubriker, punktlistor, bilder osv.

 

Samanfattning. Tänk på;

  • Rödtråd (flyt)
  • Rättstavad
  • Korrekta ord tex Sedan, någonting, dem..
  • andvända sambandsord
  • Varierat ordföråd
  • Varierad meningslängd
  • Inte byta tempus
  • Anpassa texten utifrån läsaren (man skriver inte slang till tex skolministern)

 


Underbara minnen från EM <3 <3 <3

Hoppas verkligen jag kommer till EM iår också :) Fantastisk upplevelse! Ni kan läsa inlägget på EM dagboken här :)
<3 <3

Hur det fungerar på ett tävlingstall

Det här stallet har 24 hästar var av 3 är hingstar. Det är 2 top ryttare som äger stallet och företaget, 2 unga ryttare som är elever, 4 grooms, 2 vetrinärer, 1 kiropraktor..... många mer. Företaget har många sponsorer som tex CWD o VDL och många häst ägare. Ryttarna tävlar varje vecka fast med olika hästar. Hästarna får hö 5gånger om dagen. Jag var väldigt imponerad av hur lungnt det var och hur lydiga hästarna var.

Tävlingshästarnas schema;
  • På morgonen får de mat och sen går de direkt in i skrittmaskinen.
  • Efter de har gått i skrittmaskinen rids de eller longeras
  • Om de har ridits så går de tillbaka in i skrittmaskinen annars in i boxen
  • När det blir varmare och bättre väder går de ut i hagen
  • På eftermiddagen går de i skrittmaskinen eller rids och går i skrittmaskinen.
Det är vanligt att en häst rids 2gånger om dagen.
stallet
ingången
stallet
gigantisk sadelkammare
skrittmaskinen
ute paddoken

men ush!!

helt seriöst? Hur f*n kan man rida sådär? vist att man kanske rider mer ''slarvigt'' på tävling eftersom det är på tid osv. Men han kan ju inte ens rida ! tycker synd om hästen !!! hans skänklar är ju upp i han rumpa !! stackars häst :( ändå ser den glad och positiv ut :0

Landslagsträning :)

Den här helgen är det träning :) Efter jag slutade skolan åkte jag och mamma hit till Grevargården som ligger i Skövde. Jag föddes faktiskt här och bodde här när jag var pytte liten inan vi flyttade till Oslo. Lastbilen är i en uppvärmt hall så vi behövde ta hästbilen, det blev väldigt trångt men gick :) Det längre man åkte ju mindre snö det blev, finns väldigt lite jämnfört med Stockholm. Har med mig Lexus och Istoriah <3 När vi kom fram fick de vila lite medans vi valde rum och sen red jag båda. Vi var först till rytar "hotelet" så jag sprang runt och valde det finaste rummet :D haha. Till middag blev det Pizza i samlingsrummet med cola och TV. Ska upp tidigt imorn men det kommer inlägg efter jag ridit :) Mamma lova filma

svar på fråga :)

hej!
jag har en fråga till dej.
Jag har en fyraåring som är lite jobbig att hoppa, innan hindrena så blir hon opåverkbar och det går inte å göra förhållningar typ, hon kommer gärna väldigt intill hindret så hoppet blir väldigt upp & ner "stillastående" eller vad man ska säga. jag skulle vilja ha en sån galopp som du har på isodora (har kollat på filmen fråN EM och hon har sån himla stor och aktiv galopp, det ser ut som om hon bara flyger över allt utan att komma fel någongång) hur gör jag för att få henne att lyssna innan hinder och hur bygger jag upp en sån stor galopp utan att hon bara ska bli lång och flack? vill ju ha ens stark och stor galopp utan att tappa bakbenen.. kram <33
SVAR
Oroa dig inte, den är ju bara 4år. De flesta 4åringar löshoppar bara. Problemet är att 4åringar inte har styrkan och musklerna än att ha en sån gallopp. Jag kan inte mycket om unghästar så rekomenderar att du frågar en expert på unghästar. Men om jag hade en 4åring skulle jag göra gallopbomar så att den är tvungen att sträcka ut sig, mycket löshoppning så den hittar distanserna själv och vågar. Jag skulle också jobba extremt mycket markarbete för att muskla hästen. Tänk på att Istoriah är 16år och hade nog inte den gallopen när hon var 4år heller. Jag tipsar att du frågar Stina Warg, hon har och haft många unghästar och kan säkert hjälpa dig :) Hoppas det går bra <3 <3 kram

Pappa e hemma <3333

Pappa och hans kompisar åkte en vecka till Swietz o åkte skider :) De hade tydligen jätte kul men det var extremt kalt, -30°!! De gjorde en film :) Pappa heter Jeff o de e han i moronrocken :D haha asså jag kunde inte sluta skratta!! Speciellt på slutet när de sjöng.
mums

Svar på ännu två fråga :)

FRÅGA 1; Har du några bra tips på hur man ska göra för att hålla hästn i n stadig form? asså a menar typ när hästen vrkligen börjar söka sig neråt så försöker ag hålla n stilla hand, men då blir dt så att antingen så drar hästen upp huvudet igen elr så släpper han bettet liksom om du förstår vad jag menar?
Glad för svar! <3
Jag förstår precise problemet. Vissa tips funkar på de hästar och vissa hästar funkar med andra tips. Jag är ju ingen markarbete lärare men lite tips har jag;

  • Man vill att hästen ska tycka det är skönt och vilja gå i form. Så när din häst väll går ner så kan du mjukna och kramande händer.

  • Om din häst går upp hela tiden för att den är stel så kan du flytta din häst och drar halsen och huvudet andra hålet. Alltså som en banan. Du rider lite överallt och flyytar höger, vänster, höger vänster, hö... På så sätt blir hästen mjuk :)

  • Om inget av det hjälper kan du gå på lite mindre volt och sitt ner medans du lägger på mer ben.

  • Det är viktigt att man inte tar och släpper tyglarna hela tiden. Så fort du släpper för att få ett nytt tag uppfattar hästen som den har vunnit. Släpp altså aldrig kontakten med munnen, utan att bli stark i händerna :)
mer kommer jag inte på, hoppas nått hjälper <333 Lycka till


FRÅGA 2; hur mycket kostar ett sånt här meeting till holland, tyskland mm? åker du vanligt plan när det är skola? hur mkt kostar det? åker dina föräldrar med dig då eller åker du själv? kram (superduper blogg!!!!!) :D
Det kostar flera tusen per häst att åka iväg så. Flygbiljeterna kan kosta från 1000-5000kr, jag åker alltid ensam :) Det e alltid jätte roligt att flyga ensam, jag har gjort det sen jag var 7år så det e ingen problem. Ja jag åker vanligt SAS plan, jag har inte privat plan om du tror det.

Halmstad MSVA :)

Vinnaren blir Evelina Alexandersson :)

Grattis <333 När jag är på en ridaffär så ska jag se vad du ska få för pris <333 Duktig du e <333

svar på fråga :)

Hur gör ni med allt runt omkring, resan dit osv, stannar ni på vägen och hur många dagar innan tävlingen vill ni kommer dit och när börjar ni åka dit? Hur många dagar räknar ni med för en tävling i tex moorsele, alltså från att ni åker till att ni kommer hem igen. :)

Eftersom det tar 2/3 dagar att åka ner till europa brukar vi ha hästarna där nån månad elr två och tävla varje helg. Vi brukar åka söndags kvällen innan tävlings helgen. Det brukar vara tävling tor-sön. Vi åker först till vår gård i skåne o e där en dag och sen till Holland där jag brukar vara och hästarna får boxar. Sen åker vi äntligen till tävlingsplatsen. När det är skola, flyger jag frammåt och tillbaka :P Vi åker alltid på natten eftersom det är skön tempratur för hästarna och inga köer. Det är faktiskt riktigt mysigt <3

image description
Så extremt maffigt det var att komma in på denna bana!! Såna här ridhus finns inte direkt i Sverige :(
En riktigt taggad jag klockan 3.00 nånstans i Tyskland
mys <33
Vår lilla älskade lastbil <33

Är det skillnad på dressyrhästar och hopphästar?

I en studie där man testade 32 varmblodiga ridhästar mellan 1 och 9 år undersökte man den vanliga uppfattningen att dressyrhästar är mer lättskrämda än hopphästar. Man delade upp hästarna som hopphästar och dressyrhästar baserat på två faktorer.

Hästarna testades i sitt hemma ridhus. Man mätte hästens reaktion på en svart sopsäck som flyttades under tiden hästen åt havre. Man såg en skillnad på reaktionerna mellan hopphästar och dressyrhästar. Denna skillnad fanns även hos hästar mellan ett och tre år vilket indikerar att detta inte beror på olika typer av träning.

Det finns en studie som visat att onormala beteenden är vanligare på dressyrhästar än hopphästar. Problemet med den studien är att man tittade på ett relativt litet antal hästar vilket kan göra det vanskligt att dra några slutsatser. Om man ändå antar att resultatet från denna studie någorlunda speglar verkligheten skulle resultaten kunna ha ett samband med studien av hästarnas reaktioner på sopsäcken eftersom det i tidigare studier har visats att hästar som har en högre nivå av vakenhet, är mer ”på tårna”, lättare utvecklar olika former av onormala beteenden.

Gjort en sammanfattning på en text ifrån http://forskning.equinfo.se/



Magi hände 1996 november

Bara 2 månader gammal satt jag på mammas häst Persian Envoy. Som var en av Europas bästa gallophäst på den tiden!!! :O Jag tycker att jag sitter väldigt bra i sadeln <3 <3 ;D

Super bra tips!!

Känner du att din häst slarvar o river varje klass. Då har jag väldigt bra tips som funkar på många hästar, iaf mina :) Innan du går in till tävlingsbanan hoppar du ett sista hinder. Det ska vara ett "väldigt" maxat räcke. Målet e att din häst ska nudda bommen. Då inser den att den måste hoppa mer ordentliga och försiktigt.
Min förra C-ponny Cipas <333

Mer Bilder från modevisningen


Köpt nytt täcke <3

Vi longerar Lexus varje dag. Då brukar vi ha täcke på hnm i början eftersom det är så kalt, men det tar ju alltid emot o ger skavsår. Därför beställde vi tre såna här täcken till alla hästarna :) de är jätte bra för skrittmaskin också.


Tips om klippning, ridning och duschning nu när det är så kallt;

  • Ducsha din häst så lite som möjligt. Om hästen är svättig är det bra att ta en svamp med vatten. Men ta inte stark shampoo.
  • Klipp era hästar inte för tidigt. Om ni klipper nu tycker jag man ska lämna en "fyrkant" vid rygen. Ryggen är så viktigt och får inte bli kall. Om ni inte ska tävla föreslår jag att klippa halvkipp, altså att man klipper till manken och en snett linje till bakbenen där magen slutar. bild nedan. Jag har inte klippt mina hästar alls än.
  • Var extremt försiktig med benen! Dusha benen försiktigd och inte ofta. Använd inte stark shampoo. Man ska vara väldigt försiktig när man klipper benen också så att håret inte blir för kort. Hästen kan få svamp och liknande. BackonTrack på benen är bra.
  • Ni kanske har märkt att pälsen inte är så fin och len nu som den va i sommarn. Det beror på många grejer som att hästen har alltid har täcken på som drar. Det är bra att byta täcken då och då. Det beror också på att pälsen andas för lite eftersom den har tcken hela tiden. Våra hästar får alltid stå typ 10min på morgonen och kvällen varje dag. Det är jätte bra att göra. Så ta av täcket ock sen gör allt jobb i stallet ock när du tycker det är lagom sätt på täcket igen. Det kan också bero på för lite vitaminer.
  • Skritta mer än vanligt innan du börjar trava eftersom det tar mycket lngre tid att få kroppen varm. Om man börjar för tidigt blir hästen väldigt stel och kan få ont nästa dag. Det är viktigt också att på tränningar att man inte står stilla med hästen. Den måste röra sig hela tiden för att inte bli kall. Innan man ska tex hoppa en bana på träningen ska man börja trava/galoppera lite innan.

Tävlingen är avklarad!!

Frågan lydde; Det är en kombination räcke, oxer på en långsida och sen sex/sju gallopsprång till ett räcke. Man landar, svänger höger på kortsidan och svänger sen direkt tvärs över till ett annat räcke med båge till kombinationen åt andra hållet (oxer, räcke). Det är också sex/sju galoppsprång på bågen. 

Din lärare säger att du ska ta sex på ena sträckan och sju på andra. Vart tar du sex och vart tar du sju? Förklara varför...

Innan jag la upp tävlingen skrev jag svaret som var;

Från kombernationen till räcket skulle man ta sju. Eftersom man alltid kommer ut större och fortare ur en kombernation och det är alltid bra att ha lite längre avsprångspunkt på ett räcke. Det är alltså 7 från andra räcket till kombinationen eftersom man inte hoppar över räcket med så hög fart efter svängen och eftersom man kan rida ytterbåge och komma perfekt till kombinationen. Om man tar innerbåge kommer man lite snätt till kombinationen och kan ha för hög fart så man river räcket.
Det var två som hade liknande svar men bara en kan vinna, vilken?;

Jag skulle ta 6 gallopsprång på första eftersom en häst oftast landar stort efter en oxer och jag då inte vill lägga hästen nära räcket eftersom dom då lätt blir slarviga. 
Sedan rider jag bågen nogrant efter räcket på 7 gallopsprång, därför att hästen ska vara samlad in i kombenationen och inte komma för långt in och nära räcket, därför dem gärna hoppar ut längre över oxern.
elr

Jag skulle ta sex gallopsprång på första linjen, eftersom man kommer ur en kombination och har därför lite fart med sig från den.
På den andra linjen skulle ja ta sju gallopsprång eftersom man kommer från ett räcke i inte har så mycket fart över det å sen att man kan hålla ut lite på bågen till kombinationen :)

Vilken tycker ni?

RSS 2.0