HÄSTTIPS FÖR RÄDDA HÄSTAR

Min häst är rädd och vägrar gå framåt när den möter något läskigt. Vad gör jag?

I och med att hästar är flockdjur så blir det väldigt lätt problem när den utsätts för något den är rädd för. Detta kan t.ex. vara något som hästen ser, luktar eller känner som inte vi människor gör, alltså något osynligt. Det kan också vara något synligt som t.ex. flygande plast eller en bil i skogen. På vissa hästar behövs ingenting för att göra dem rädda och vilja fly medan andra hästar är mycket lugnare till naturen.


Så gör du om hästen skyggar och/eller vägrar att gå framåt.

- Låtsas inte om att det är nått läskigt. Om du själv tänker att din häst kommer vara rädd där kommer din häst tänka att det är läskigt.

-         Se först till att du är avslappnad. Hästen känner direkt ifall du blir rädd eftersom att du ska vara hästens ledare. Spänner du dig ofrivilligt? Ta några djupa andetag och försök igen.

-         Ha en stadig lugn skänkel. Var bestämd och målmedveten, slappna av framför allt i axlar och armar.

-         Ha inte ett ”pressande” tygeltag. Ge efter lite på tygeln – ett lätt sätt för att få en häst mer avslappnad. Släpp dock inte hela tygeln ifall hästen skulle springa iväg, vilket är ganska stor chans att den gör när den är rädd och vill undankomma något snabbt


Kommentarer
Postat av: hanna

det du säger att man ska göra är helt fel . när en häst blir rädd ska man backa undän den från det läskiga föremålet , för när man gör det så känner hästen att den har frihet att inte tvingas förbi och ryttaren ska backa hästen tills hästen känner sig trygg sen när hästen är redo och inte är rädd (det kommer högst ta 2 min) så går den framåt .

2011-02-05 @ 20:31:34
Postat av: katta<3

jo du har nog rätt om det

tack

2011-02-06 @ 01:43:59

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0