Landning efter hindret

När en häst landar efter ett hinder sätter den alltid i ett framben först. Om den skulle landa på båda frambenen samtidigt skulle den inte kunna ta nästa språng och därför ramla. Vilket ben som sätts i först beror på om hästen landar i vänster eller höger gallop. Belastningen på landningsbenet och det följande benet är lite olika.

Det följande frambenets kot- och hovled har högre maximal sträckning vilket belastar böjsenorna mer. Det är viktigt att variera vilken galopp hästen landar i så att belastningen fördelas mellan frambenen.

Belastningen på ytliga böjsenan i landningen är mycket hög jämfört med till exempel djupa böjsenan vilket kan förklara skillnaden i skadefrekvens. Högre hinder ökar belastningen på ytliga böjsenan ytterligare men påverkar inte belastningen på gaffelband eller ligamenten kring djupa böjsenan nämnvärt. Detta har man sett i studier där hinderhöjden varierades mellan 80 cm, 100 cm och 120 cm.

Extra vikt, till exempel en tyngre ryttare, gör att hästen landar med det första frambenet närmare hindret och vinkeln i lederna blir ännu extremare.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0