Min egen lathund för svenskan :)När ni sk skriva nån berättelse/uppsatts...mm

Citat. För citat som är längre än tre–fyra rader, skriv citatet med en mindre grad, utan indrag och med en blankrad över och under.

Språket i en rapport måste vara genomarbetat och anpassat till ämnet och de tänkta läsarna. De övergripande stilistiska råden kan sammanfattas i fem punkter:

·       Använd ett så enkelt och entydigt språk som möjligt med hänsyn till syftet och målgruppen. Variera meningslängden. Om du upptäcker att vissa meningar blir väl långa kan du försöka att bryta upp dem i mindre delar så att bara en huvudtanke uttrycks i varje mening. Skriv hellre i aktiv än i passiv form.

·       Undvik vaga, flertydiga, oprecisa och betydelsetomma ord och uttryck.

·       Skriv fullständigt. Om du argumenterar för en viss sak måste argumentationen vara fullständig, logisk och sam- manhängande. Undvik att bli alltför detaljerad om det inte behövs. Oväsentlig information leder lätt läsaren på fel spår.

·       Använd samma tempus, gärna preteritum, förutom när det gäller kunskap som inte är tidsbunden och handlingar som inte är avslutade (till exempel: processen pågår) då du bör använda presens.

 

Förstadiet

analysera
samla stoff
sortera
strukturera och planera

 

Skrivstadiet

formulera

 

Efterstadiet

bearbeta språkgranska korrekturläsa trycka

 

 

 

Skriv i stället

Sedan                                    sen

de och dem                           dom

Dig                                 dej

sig                                    sej
någon                                     nån

något                                     nåt

någonting                               nånting

vår                                       våran
vårt                                     vårat

 

flyt i texten

Du måste kanske stuva om ordningen mel- lan avsnitten eller mellan de olika styckena i ett avsnitt. En annan orsak kan vara att meningarna står som ”isolerade öar” utan kontakt med den övriga texten. Du har kanske en för repetitiv framställning där alla meningar har samma struktur, eller kanske rent av ofta börjar med samma ord. Experi- mentera dig fram till ett bättre flyt genom att stuva om och skriva om. Ett sätt att binda samman texten är att foga in s.k. sambandssignaler i texten. Sambandssignaler är ord eller fraser som används för att signalera det logis- ka sambandet i texten. Ibland inleder de meningar eller stycken, men de kan också förekomma inuti meningar. Ord som för läsaren framåt i texten kan vara även, dessutom och sedan. Andra signalerar likheter eller motsättningar, t.ex. däremot, trots och men.

 

Indrag


Det här är första stycket. Det här är första stycket. Det här är första stycket. Det här är första stycket. Det här är första stycket. Det här är första stycket.

Det här är andra stycket. Det här är andra stycket. Det här är andra stycket.

 

Om du använder indrag ska du enligt gängse typografiska regler inte göra indrag direkt efter rubriker, punktlistor, bilder osv.

 

Samanfattning. Tänk på;

  • Rödtråd (flyt)
  • Rättstavad
  • Korrekta ord tex Sedan, någonting, dem..
  • andvända sambandsord
  • Varierat ordföråd
  • Varierad meningslängd
  • Inte byta tempus
  • Anpassa texten utifrån läsaren (man skriver inte slang till tex skolministern)

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0