Är det skillnad på dressyrhästar och hopphästar?

I en studie där man testade 32 varmblodiga ridhästar mellan 1 och 9 år undersökte man den vanliga uppfattningen att dressyrhästar är mer lättskrämda än hopphästar. Man delade upp hästarna som hopphästar och dressyrhästar baserat på två faktorer.

Hästarna testades i sitt hemma ridhus. Man mätte hästens reaktion på en svart sopsäck som flyttades under tiden hästen åt havre. Man såg en skillnad på reaktionerna mellan hopphästar och dressyrhästar. Denna skillnad fanns även hos hästar mellan ett och tre år vilket indikerar att detta inte beror på olika typer av träning.

Det finns en studie som visat att onormala beteenden är vanligare på dressyrhästar än hopphästar. Problemet med den studien är att man tittade på ett relativt litet antal hästar vilket kan göra det vanskligt att dra några slutsatser. Om man ändå antar att resultatet från denna studie någorlunda speglar verkligheten skulle resultaten kunna ha ett samband med studien av hästarnas reaktioner på sopsäcken eftersom det i tidigare studier har visats att hästar som har en högre nivå av vakenhet, är mer ”på tårna”, lättare utvecklar olika former av onormala beteenden.

Gjort en sammanfattning på en text ifrån http://forskning.equinfo.se/



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0